Skip to main content
Ràdio L'Hospitalet, 30 anys de comunicació

El primer estudi d'audiència (1983)

metra6.jpg

Pàgina 73 de l'estudi d'audiència de Ràdio L'Hospitalet de l'any 1983, relativa al coneixement dels programes

 

 

Un any després d’iniciar les seves emissions regulars, els responsables polítics de Ràdio L’Hospitalet van encarregar el primer estudi d’audiència. El va portar a terme l’empresa METRA/SEIS. Les enquestes es van fer l’octubre de 1983 i els resultats es van presentar el desembre d’aquell mateix any. Els resultats van ser força esperançadors: gairebé un 19% de la població de l’Hospitalet escoltava amb certa freqüència l’emissora.

Avui, una còpia de l’Informe de un estudio de audiencia de medios de comunicación e imagen de Radio L’Hospitalet entre la población residente en esta ciudad es conserva, per exemple, en la biblioteca del Centre d’Estudis de L’Hospitalet a la disposició dels especialistes i els historiadors. És un informe basat en 800 enquestes a hospitalencs (homes i dones) de més de 18 anys, amb un error estadístic màxim de +/- 3,5%, amb una probabilitat del 95,5% (2T). L’encàrrec era, per una banda, conèixer els hàbits de consum d’informació dels ciutadans, i per l’altre saber quina acceptació tenia, una any després de la seva inauguració, l’emissora municipal.

Respecte la ràdio municipal, el 82% dels hospitalencs sabia que existia l’emissora, tot i que més de la meitat no coneixien en aquell moment la seva vinculació amb l’Ajuntament. Un 18,8% dels ciutadans escoltava sempre o amb freqüència l’emissora, percentatge que suposava uns 56.000 oients en aquell moment inicial. La percepció que aquest grup de gent que escoltava Ràdio L’Hospitalet en tenia d’ella era força positiva: el 85% d’ells creia que era bona o molt bona, per només un 1% que la considerava dolenta o molt dolenta.

Els programes més coneguts eren Edición del mediodía (informatiu general i local, 34,7% dels oients) i La ciutat (informació local, 34,7%). Aquests eren també els que tenien millor acceptació, junt amb Viure la ràdio (magazine matinal). La imatge menys favorable, en aquell moment, era per al programa esportiu Marcador, tot i que en termes molt relatius donat el baix nivell de respostes en aquest
apartat.

Cal destacar també que la gent demanava encara més informació sobre l’Hospitalet, la ciutat, la gent i els seus problemes (21,3% de les respostes sobre possibles mancances), i que la ràdio utilitzés per igual el català i el castellà. Per últim, cal ressenyar que un 30% de la gent que no l’havia sintonitzat mai declarava causes tècniques per explicar el motiu (no sabia el dial o no el localitzava, l’agafa malament o bé el seu aparell no tenia FM), i un altre 11,7% de la gent que l’escoltava però molt de tard en tard també declarava aquest tipus de causa per no sintonitzar-la més sovint. Això faria que a partir d’aquell moment s’incidís en donar a conèixer la freqüència i en intentar millorar la difusió de la senyal.