Skip to main content
Ràdio L'Hospitalet, 30 anys de comunicació

Ràdio L'Hospitalet a Barcelona 92

IMG_0005.jpg

Credencial de Ràdio L'Hospitalet per als Jocs Olímpics de Barcelona 92

 

Ràdio L’Hospitalet es va poder acreditar com a mitjà sense drets en els Jocs Olímpics de Barcelona 92, degut a que l’Hospitalet era subseu en l’esport de beisbol. Això va permetre l’equip d’Esports d’aquell moment informar de gairebé qualsevol esdeveniment dels que es van viure als Jocs i, especialment, de la competició de beisbol que era la que allotjava la ciutat.

Aquell any 1992, el cap d’Esports era Enric Gil, a qui es va acreditar per poder cobrir tota la informació que van generar els Jocs en les diferents seus i subseus, amb l’única excepció de la pròpia subseu de l’Hospitalet. Allà, l’emissora tenia acreditats altres dos periodistes de la redacció d’Esports, David Puig i José Luis Gil. Ells dos s’encarregaven d’informar d’aquesta competició des de l’Estadi Olímpic de Beisbol.

Prèviament a l'inici de la competició, l’Enric Gil va ser un dels portadors de la torxa olímpica en el seu llarg recorregut fins a l’estadi. Tot i això, el seu relleu no va ser a l’Hospitalet, sinó que li va tocar creuar la línia divisòria entre les comarques del Ripollès i el Berguedà, el 17 de juny de 1992, en una jornada dedicada en bona part als relleus de periodistes catalans.

beisbol.jpg

L'Estadi Olímpic de Beisbol de L'Hospitalet durant un partit dels Jocs de Barcelona 92

La credencial d’Enric Gil li va permetre accedir a qualsevol escenari dels Jocs, amb molt poques excepcions (la cerimònia d’inauguració va ser l’excepció més destacada). Donada la tasca impossible d’abastar per a una única persona d’informar de tots els Jocs, l’Enric Gil va decidir centrar-se en les actuacions dels equips i esportistes individuals espanyols amb possibilitats d’obtenir medalla.

Una encertada visió i una mica de sort li van permetre estar en directe en la major part de les medalles de l’equip olímpic espanyol. L’Enric Gil recorda que

es treballava amb un aparell de cassette i sense telèfon mòbil, la qual cosa obligava a confiar en la bona infrastructura que el COOB va posar a la disposició de tots els periodistes, però també, de quan en quan, a tirar de cabina telefònica i d’enginy. En el cas de desplaçar-se a subseus allunyades calia també confiar en el transport urbà o en els autocars que posava la pròpia organització al servei de la premsa

 

David Puig i José Luis Gil van fer el mateix amb la competició de beisbol, tot i que en aquest cas l’escenari era molt més concret. Una competició de llargs partits d'un esport de curta tradició a l'Hospitalet. El torneig olímpic va ser dominat pels cubans, que es van imposar en la final a Xina-Taipei.

 
IMG_0020.jpg

La mascota Cobi amb la bandera de la subseu olímpics de l'Hospitalet

Respecte la informació que va poder donar Ràdio L'Hospitalet dels Jocs Olímpics, l'Enric Gil pensa que, malgrat les lògiques limitacions d'una emissora local,

amb aquest equip de tres persones, i amb el recolzament dels companys de la redacció, la informació dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 es va cobrir més que dignament, això sí, van ser 15 dies esgotadors però molt importants per als catalans i també per a Ràdio L'Hospitalet com a mitjà i per a nosaltres com a professionals
 

Enguany que s'acompleix el vintè aniversari dels Jocs cal posar en valor aquell esforç conjunt de l'emissora per estar en aquell esdeveniment històric pel país i per a la ciutat.