Skip to main content
Ràdio L'Hospitalet, 30 anys de comunicació

Legalització i canvis en la gestió i la freqüència

microfonoakg.jpg

L'any 1991, les emissions de Ràdio L'Hospitalet es van convertir en legals

 

Un fet transcendent que marca la història de Ràdio L'Hospitalet durant la dècada de 1990 serà la seva legalització l'any 1991. Finalment, i després de moltes vicissituds legals entre la Generalitat i el Govern central, Ràdio L’Hospitalet va rebre el juliol de 1991 la seva concessió administrativa, és a dir, la seva consideració de legal. Succeïa tres mesos després que un decret de la Generalitat fixes les bases per a la legalització de les emissores municipals a Catalunya, i que el Congrés dels Diputats aprovés també la llei que regulava el funcionament d’aquestes.

Havia passat més d'una dècada d'ençà que aquell moviment de ràdios lliures recolzat per alguns municipis va forçar les autoritats a legislar sobre la matèria i, paral·lelament, va obrir un llarg conflicte de competències entre Madrid i Barcelona en el qual les emissores municipals es van veure atrapades. En el moment de la seva legalització, Ràdio L'Hospitalet portava tot just 9 anys emetent de forma il·legal però consentida pels poders públics.

Així donava la notícia el diari ABC en la seva edició del 27 de juliol de 1991

logo96p302.jpg

Logo de Ràdio L'Hospitalet Dial Informació amb el nou dial del 96.3 FM

 

De moment, es va continuar emetent al 92.5 de la FM, freqüència a la que s'havia traslladat l'emissora a mitjans de 1987.

Però malgrat que el 92.5 siguin els dígits que marquen el record d’aquests anys el cert és que aquesta dècada de 1990 també comportaria un nou canvi de freqüència en la seva recta final. Va ser a finals de l’any 1998 quan Ràdio L'Hospitalet va passar a l'actual 96.3 de la FM

Això va ser així perquè la Generalitat va reordenar les freqüències i va obligar al canvi degut a que el 92.5 per on emetia des de feia quasi una dècada Ràdio L’Hospitalet estava massa proper a la sintonia de Catalunya Informació en aquesta zona (92 FM).

la fargamitjans.jpg

Logo de La Farga, secció Mitjans de comunicació

 

I quant a temes burocràtics i de gestió, cal advertir també el canvi de model per a la gestió dels mitjans de comunicació locals.

L’any 1997 es va suprimir la fórmula de l'Organisme Autònom Municipal, que havia existit en diferents parcel·les de l’Ajuntament des de la Transició i en la de Comunicació des de la creació de Ràdio L’Hospitalet (evolucionant des de la figura jurídica del Patronat Municipal), per una Societat Anònima Municipal, La Farga, en la que encara avui s’hi troba inserida.

Això va comportar, entre d’altres coses, la fi de la precarietat en la contractació de bona part de la plantilla que fins a aquell moment només podia aspirar a encadenar contractes temporals. Es va convocar un concurs públic de places per a la contractació indefinida de personal laboral (no funcionaris). Aquesta categoria conviuria a partir d'aquell moment amb la d'altres companys (normalment els més antics) que amb el temps havien aconseguit accedir al funcionariat o bé al contracte indefinit com a treballadors d'un organisme municipal. Aquests últims van ser subrogats a la nova empresa amb els seus drets consolidats teòricament garantits. També es va regularitzar a partir d'aquell moment el tema dels becaris i dels col·laboradors externs.